Gremo iz plaž v prejšnjem postu naprej v gostilne. Se mi zdi, da v prvem postu o hrani še nisem dobro poznal situacije.
ŠPANSKA HRANA 101
Španci zelo redno jejo zajtrk kar zunaj(šiht se začne ob 10ih in majo cajt). Kaj jejo?
Toast s pršutom ali marmelado in maslom(nič ni čudno, če zraven naročiš kozarec mleka), rogljičke, sladke rezine Ines Rosales, sladke čurote, sladke kruhove šnite(te ob praznikih)...

Churreria Chocolateria De La Rosa - najboljši

Brezvezne praznične šnite sladke za znort

Ines Rosales se zjutraj je sama, zvečer pa lahko gor vržejo tudi ribo(ni mi všeč ne eno ne drugo)

Kosilo? Ob cca 14:30-15:30. Po navadi se napokajo ogljikovih hidratov, npr. tortilje in sadja in grejo dejansko pogosto spat do 17:00, ko se začne naprej šiht. To je po moje edini obrok, ki se še največkrat poje doma(razen ob vikendih).
Večerja 22:00->polnoči, skoraj vsak dan v tednu se večerja zunaj(edino ponedeljki in torki so malo bolj mrtvi ter nedelje zvečer). Zdej pa se pripravite na naval tapasov...
Tipična španska večerja v baru, kjer sva bla edina pod 70 let:
Albondigas de choco in ensaladilla de gambas - "mesne" krogljice iz LIGNJEV in "francoska" solata z gamberi/kozicami

Malo lepše pripravljena z rakom

Kar se tiče mesa jejo res non-stop carrilleras con patatas - svinjske ličnice s krompirjem ali solomillo(sv. ribica):
Lička

Sv. Ribica

Pojejo ogromno tune:

Tune ne štejem pod ribe sploh, ker jo tam jejo kot pri nas zrezke ali golaš, pa tudi zelo poceni je.
Pojejo ogromno pohanih lignjev(choco frito)/muzgavcev(boquerones fritos)/pohajo razne kose ribe ala morski pes(adobo) in grdobina(tacos de rape)/ter polenovka(bacalao)... vsaj ena stvar od tega je vedno na mizi
Radi naročajo tudi razne krokete polnjene s sirom:

Evo še primer tipičenga osvežilnega kosila zunaj, po priporočilu penzionistov:
Salmorejo(j se izgovori h) - mrzla paradajzova juha / na levi mrzla ventresca(del tune) / na desni HUEVAS(h se ne izgovori) - ribja jajčeca z zelenjavo(lahko so huevas de bacalao, de merluza, ipd., torej od raznih rib)

Mrzla krompirjeva solata z gamberi

Rulo de cabra - rola kozjega sira - lahko se je na sladko z marmelado(primer spodaj) ali na slano s paradižnikom

Kaj je za sprobat od iberskega pujsa? Lička seveda, kot omenjeno. Secreto, Pluma in Presa de cerdo iberico so popularni in dokaj mastni kosi. Na spodnji sliki je presa s pršutom zgoraj in na spodnjem krožniku lagarto(de lomo). Lagarto de lomo so odrezki s hrbta, moji najljubši kos pa je bil lagarto de cabeza - odrezki z glave(nora maščoba), ampak v gostilnah je samo iz hrbta. Lomo in solomillo pa sta bolj normalna pusta kosa brez maščobe. Chuletas ali cinta pa je kare.

Ker kot vidite ne dobiš prav veliko mesa na krožnik, ampak bolj krompir, sem si jaz pujsa raje kupoval v mesnici:

Kot krompir bo vedno priloga nek beden pomfri. Pečen krompir kot pri nas dobiš, če posebaj naročiš patatas ali oli ali pa mogoče patatas bravas(z neko omako čez).
Morske stvari - po mojem se jih ne splača jest, ker so totalno napihnjene cene za ribe in hobotnice, ki jih dobiš čisto enake na hrvaškem za dosti manj denarja. Recimo pulpo a la griega ali pulpo a la gallega boš dal 18eur za neko brezvezno lovko od hobotnice, ki jo kujejo v zvezde.

Specialiteta so jim tudi surovi škampi in raki, ampak spet drago in nič se ne naješ:

(v ozadju higado - sv. jetra)
Coquinas al ajillo so recimo male školjkice v česnovi omaki, ki se jih splača sprobat, ker jih pri nas ni(slika z neta):

Paella (izgovori se paeja) - overpriced piece of shit - nima smisla naročevat več kot enkrat, res. Samo zato, ker je znana po svetu in jo vsi tujci naročujejo (španci jo sami delajo doma za kosilo na primer) je draga ko satan in v večini gostilnah tudi ni kaj preveč dobra. Za zvrhan krožnik riža z nekaj mosrskimi sadeži plačaš 10-30! eur po osebi.
V La pescaderia de Tarifa je bila dobra in cca 9e/osebo, se mi zdi se je reklo paella de marinero(ni moja slika, ampak je blo isto)

Mazagon, tle je najbolj poceni 6e/osebo in je bila enkrat dobra enkrat pa zanič

Punta Umbria, ok ampak že 10-15 na osebo

V sevilji v centru so bile po 30 eur in nič drugačne, edino na marketu Lonja de Barranco je bila ceneje
Tut drugih rižot na italjanski stil ne naročat, ker so drage in za njih fancy, pri nas pa marsikdo naredi po mojem celo boljšo doma.
Revueltos - to so jedi, kjer zmešajo jajca in po navadi krompir ter v to vmešajo razne druge sestavine(spodaj vmešani gamberi in slanina):

Delikatesne tradicionalne dobrote - cana de lomo, chorizo(meni ti dve salami nista dobri, ker sta nekako pikantno/čudno začinjeni, punca pa jih obožuje) ter pršut in spodaj chicharron(bolanija - must try, ampak tiste sveže narejene):

Španska študentska hrana so recimo konzervirani morski sadeži:

Evo, tut dve srbkinje sva najdla, ki majo svojo slaščičarno tukaj 15 let in pečejo za hotele(so imele štrudl in baklave):

Jedilnika dveh izmed dobrih gostiln v Huelvi na ulici Pablo Rada:

Pač, če prideš za en teden na dopust cena ni tako pomembna, če pa tu živiš se pa 5x bolj splača kuhat doma in kupovat kar tukaj lokalno raste in je zato zelo poceni (pomaranče, šparglji, jagode, male lokalne ribe iz ribarnice grejo za drobiž, krava uvožena iz severa je poceni, ker je ne cenijo tolko, krompir, non-iberico pujs je smešno poceni, itd.). Ker teli tapasi so definitivno -EV!
Ugl ne priporočam neke drage paelle in morskih stvari, tudi tisto pohano sranje je sicer ceneje, ampak brezveze ker samo uniči ribo, tudi teletina je ekstremno draga v gostilnah, pršut tudi ni vreden tok kolkor promovirajo. Priporočam tale sv. lička so dobra in poceni, tale mrzla paradajz juha je za sprobat, gaspacho - paradajzov sok(bljak, ampak ok), tortilja seveda, mogoče pujs, školjkice in polži, tudi kozji sir rulo je ok(radi pretiravajo s ceno, če je starana ovca sir - oveja curado), seveda tuna na 100 in en način, ter ostali tapaski te ensaladille so sicer poceni, ampak konec koncev je samo majoneza in krompir z malo nekega raka.
Naslednji in verjetno zadnji post ta mesec bom malo spisal kaj sem se naučil in kako mislim naprej. Če vas kaj zanima kamot vprašate.
Lep pozdrav iz prijetnih slovenskih 20 stopinj celzija, po šestih mescih lahko diham spet čist zrak in pijem dobro vodo(tam jo zelo klorirajo, zato nekaterim draži želodec, pir pa je tudi ena scavnica, žganje pa vse presladko in res ceneno - evo še pijača 101)
Slovar:
Caña - malo točeno
Hara - veliko točeno(noben ne pije, ker se prehitro segreje)
Cerveza - pir iz steklenice(cruzcampo, estrella)
Čupito - shot zganja ali likerja(če vam ponudijo zastonj v gostilni probite vodka-caramelo, arroz con leche, licor 43)
Copa - kozarec žganja ali koktejl
Zadnji popravljal Shaytan (02-08-2020 03:03:33)